Jackass – Stunt på MTV

Mellan åren 2000 – 20002 så sände den populära ungdomskanalen MTV ett stunt – och dolda kameran program vid namn ”Jackass” där bland annat skateboardåkaren och profilen Bam Margera var med och ställde upp på olika upptåg och busstreck. Programmet hade sin början i ”Big Brother Magazine”, en skateboard och humor magasin och tog form efter att Johnny Knoxville försökte sälja sin idé att testa olika självförsvarsapparatur och manicker på sig själv och recensera dom. Hans förslag refuserades dock utav flertalet olika tidningar ända tills han fick kontakt med Jeff Tremaine som inte bara gillade idén utan även föreslog att dom skulle filma testerna. Klippen där Knoxville bland annat blev skjuten medan han bar en skottsäker väst, fick stötar utav en elektrisk pistol och slagen med en slägga dök senare upp i magasinets andra skateboardfilm ”Number 2”.

Samtidigt så filmade och publicerade skateboardåkaren Bam Margera en film där han och hans vänner och familj gjorde olika stunts och sketcher. Filmen fick titeln ”Landspeed: CKY”. Jeff Tremaine såg filmen och anställde Bam och hans vänner och skapade därmed tillsammans med en rad gamla anställda på Big Brother Magazine den grundläggande uppsättningen som skulle finnas med i Jackass. Snart så hamnade kanalerna Comedy Central och MTV i ett budgivningskrig för att få rättigheterna till tv-serien, vilket MTV i slutändan vann.

Trots varningar både i början och i slutet samt under programmet om att stuntsen som utfördes var farliga och inte borde imiteras eller prövas hemma utan professionell tillsyn och övervakning så anklagades snart både MTV och Jackass för flertalet dödsfall och skador som kom till när barn och ungdomar försökte sig på olika saker som sänts i programmet. Flera kända skateboardprofiler så som Tony Hawk gästade programmet och även kändisar så som Brad Pitt dök upp i korta segment. Programmets inverkan var snart tydlig även inom spelvärlden då ”Tony Hawk’s Pro Skater: Underground” samt en uppföljare släpptes och hade bland annat Bam Margera i en stor huvudroll och lade alltmer fokus på vandalism, stunts och krascher snarare än själva åkandet i sig. Denna snöbollseffekt ledde även till att spelare började intressera sig för Jackass och spin-offs så som ”Viva La Bam” vilket i sin tur resulterade i fler olyckor.

Se filmen när Steve bryter båda sina ben i ett stunt

Det hela började allt mindre handla om skateboardåkning och rebellisk attityd och mer om skador och saker som kunde upplevas som äckliga. Efter 8 filmer, 1 tv-spel och ungefär 6 officiella spin-offs så lever Jackass kvar än idag även om populariteten har dalat. Dess påverkan utav 2000-talets skateboardkultur var tydlig och ju extremare stunt och sketcher det blev, ju mindre handlade det om själva åkandet och tricken. Populariteten dalade inom skateboardindustrin och efter några mediokra speluppföljare utav Neversoft så tappade man även tv-spelspubliken. Intresset var dock fortfarande stadigt och stabilare än någonsin tidigare med flertalet tävlingar och evenemang som hålls världen över och Sverige har haft flera duktiga åkare som slagit igenom internationellt. Ett exempel är Ali Boulala från Stockholm som slog igenom i filmen ”Flip Sorry” där hans mest kända trick var att göra en ollie nerför en 25 steg hög trappa. Dock så tog hans karriär i stort sett slut efter våren 2007 då han och en vän var med om en motorcykelolycka i Australien. Vännen, Shane Cross, avled dessvärre medan Boulala led svåra skallskador. Han blev dömd till 4 års fängelse för olyckan men blev frisläppt våren 2010.