Skateboarden och kulturen idag

I slutet av 2007 så var tv-spelsföretagen återigen ansvariga för en liten återupplivning utav skateboardvågen i och med EA Black Box spel ”Skate”, som skippade dom senare årens Jackass utveckling som dominerat i spelvärlden och gick tillbaka till en mer realistisk form och till den närmaste grad ansågs snarare vara en simulator än just ett arkadspel som Tony Hawk’s Pro Skater i mångt om mycket varit. Men den verkligen boomen för 2010-talet var den allt mer ökande populariteten utav longboards, en form av större brädor snarare gjorde för att glida omkring än att göra trick på och mer i samma stil som surfbrädor. Longboards är även mer lättillgängliga för allmänheten då man inte behöver samma balans eller skicklighet för att kunna åka på dom.

Även utbredningen utav ”Hipster”-kulturen med sitt vurmande för ironi och retro har gjort har ökat upp försäljningen utav brädor, både moderna och äldre modeller. Kanske är det på grund av skateboardkulturens generella rebelliska natur, från surfare till punkare och hoodies som gör att det ofta är grupper som motsätter sig standard och allmän komfort som håller lågan för brädornas popularitet och återintroducerar det till allmänheten om och om igen? Att tävla inom skateboards anses vara en extremsport, eller en actionsport och skador förekommer ofta vilket gör att det är svårt för alla utom dom mest inbitna fansen att själva starta en karriär. Det finns ett flertal tävlingar och utnämningar även i Sverige, så som den kontroversiella och utskällda Svenska Skateboardgalan (med öknamnet ”Stockholms galan” inom skate kretsar) och Svenska Skateboardförbundet om sköter kontakten mellan olika föreningar och ger dom stöd och kunskap, likaså så är dom medlem i Riksidrottsförbundet.

Norden har även en unik kontrovers i och med Norges totala förbud mot allting inom skateboardkulturen mellan 1978 – 1989. Det var förbjudet att köpa och sälja brädor och tillbehör, många olika klädesmärken inom street wear var antingen förbjudna eller fanns endast i begränsad tillgänglighet. År 2006 så kom en dokumentärfilm ut och handlade förbudet och den första generationen lagliga skateboardåkare i Norge, med titeln ”Brettkontroll”. Norge är det enda landet i hela världen som haft ett sådant nationellt totalförbud.

Den kriminella stämpeln som kom att prägla skateboardåkare under 80-talet och ”idiot”-stämpeln som kom under början utav 2000-talet tillsammans med Jackass entusiaster har sakta men säkert börja tvättas bort eller blekna. Idag är det vanligare att se en tatuerad, skäggig 20-åring i flanellskjorta och tighta jeans åka runt än en punkare eller förväxla dom med hip-hoppare. Även om ens personliga stil och utseende egentligen inte bör ha någon betydelse, så älskar ändå allmänheten generaliseringar och stereotyper. Att typklassa skateboardåkare som kriminella har länge varit lika populärt som att reflektera deras rebelliska attityd inom media. Men vi lever i en tid där tävlingarna har blivit allt större och fler världen över, många nya talanger dyker upp årligen och som industri omsätter det miljarder världen över. För den insatte så är det en hel värld, för oss nöjesåkare så är det en kul grej. Men läget för skateboardindustrin har aldrig varit lika stabil som idag och på lång sikt så är det troligt att den blir om än mer integrerad i vår vardagliga kultur. För 15 år sen så skulle man höjt på ögonbrynen när man såg någon kånka omkring på en bräda, idag så gör var och varannan människa det och i ett allt större åldersomfång.