Skateboardens historia

År 2016 så blev det officiellt, efter åratal av påtryckningar så kom äntligen erkännandet, år 2020 OS i Tokyo som kommer skateboarding vara en officiell gren! Med tanke på att det är en industri som i dagens läge ungefär omsätter cirka 5 miljarder och det finns ungefär 11 miljoner aktiva åkare världen över så är det närmast förvånande att det tagit så här lång tid. Men det har inte alltid varit så och skateboard vågen har kommit och gått flertalet gånger genom årtiondena, men aldrig helt dött ut. Men när började man sparka sig fram på en bräda egentligen?

Det är oklart när och var skateboarden faktiskt uppfanns då det finns flera källor som påstår eller påpekar liknande uppfinningar. Den tidigaste versionen utav skateboards var faktiskt inte ens skateboards, utan en form utav hemmasnickrade sparkcyklar. Betty Magnuson, en Amerikansk Women’s army Corps soldat, ska ha sett hur franska barn i Montmartre delen utav Paris åkte omkring på brädor där dom satt dit rullskridskohjul. Detta var år 1944 under slutet av andra världskriget. Brädorna hade även i fronten en låda som barnen satte dit som grova handtag när dom åkte, men ibland så föll dom av eller så hade barnen inte tillgång till lådor så dom åkte bara på en bräda med fyra hjul. En sådan här hemmasnickrad lösning går faktiskt att beskåda i den allra första Tillbaka till Framtiden filmen med Michael J. Fox, när Marty McFly måste fly undan Biff och hans gäng och helt enkelt lånar en bräda utav ett barn och sliter bort lådan för att kunna åka på den.

Dock så existerar ju Marty McFly endast på film och själva fenomenet med skateboards som vi känner igen det idag tror man uppkom under sena 40-talet, tidiga 50-talet i USA utav uttråkade Kaliforniska surfare som gärna ville kunna åka även om när havet låg stilla. Dock så verkar det inte finnas någon specifik uppfinnare eller hjärna bakom fenomenet utan det var något som flertalet olika grupperingar kom på och utvecklade vid ungefär samma tid. Den allra första kommersiellt tillverkade brädan beställdes utav en Surfaffär i Los Angeles som ägdes utav Bill Richard. Han gjorde en deal med Chicago Roller Skate Company för att tillverka hjul som satt på truckar för att öka manöverförmågan och såg det hela som ett sätt för hans kunder och anställda surfare att kunna träna på, vilket ledde till att det från början kallades för ”Trottoar Surfing” där åkarna tränade barfota och emulerade surfingstilen.

Intresset för trottoar surfing ökade sedan stadigt och under 60-talet så hade flera andra tillverkare utav surfbrädor även börjat tillverka skateboards, dessa var dock formade som små surfbrädor och liknar snarare dagens longboards i storlek och utseende. Larry Stevenson, som var grundaren för surfshoppen Makaha, sponsrade år 1963 en utav dom allra tidigaste skateboard uppvisningarna och flera utav dom tävlande lagen var det kommande året med i Tv-programmet ”Surf’s Up” där programledare Stan Richards hjälpte till att sprida det nya fenomenet som något nytt och roligt att utöva.